neděle 23. srpna 2009

Další víkend v DF, aneb věděli jste, že...?


Strávila jsem další den v DF, a už začínám mít pocit, že se začínám trošku orientovat :) Tentokrát šlo o jednodenní školní výlet, s prohlídkou Chapultepecu (park, se zámečkem), archeologického muzea s prohlídkou, a centra města s prohlídkou. Ačkoliv tenhle výlet nebyl tak zábavnej jako předchozí víkend se španělama, byl nabitej informacema, a o některé nejzajímavější se s vámi chci podělit. =)
Věděli jste, že....Popocatepetl znamená v jazyce Náhuatl "hora, která kouří"?
, že....čokoláda znamená v jazyce Náhuatl "hořká voda"? (protože neměli mlíko, tak pili kakaovej prášek rozpuštěnej ve vodě - dosud se to takhle konzumuje na jihu ve státě Chiapas)
, že....jazykem Náhuatl (původní jazyk aztéků) dneska mluví 10% mexické populace, tj. 1 milion lidí?
, že....agua! (ve španělštině-voda, v mexiku taky znamená zvolání - pozor!)? protože v kolonialnim mexico city se všechno lilo na ulici...je to něco jako u nás - " dále od hradu dále, nebo vás potká neštěstí nenadálé!!! :)
, že....v Metropolitní katedrále v Mexico City mají černého Krista? (váže se k tomu legenda, která ve zkratce vysvětluje, že někdo napatlal jed na nohy Krista, aby zabil faráře, a když měl tenhle farář políbit Kristovy nohy, Kristus je zvedl do výšky, a jed absorboval - proto zčernal :)
, že....Mayský kalendář končí v roce 2012?
, že....garderoba je ze španělštiny (nebo z latiny?)....tady se řekne guardaropa - guardar=hlídat, ropa=oblečení
, že.... všechny vesnice, jejichž jméno začíná na "San Juan..." jsou zemědělské vesnice, které uctívají Sv. Jana Nepomuckého - patrona vody, kterým církev nahradila aztéckého boha vody?
, že....pro indiány byly zrcátka cennější než než zlato? (protože před příjezdem španělů tady ručně leštili minerály, až dosáhli zrcadlového efektu, a když španělé přivezli zrcadla z Evropy, směňovali je indiáni hojně za zlato, protože si mysleli, že mají větší cenu než doopravdy měla - a proto se v mexiku dodnes říká - pozor, ať nevyměníš zlato za zrcátka! :)

aztécký kalendář

mayská stéla (originál je v Guatemale) - kalendář, který končí 22.12.2012

naše skupinka - samý jihoameričani, francouzi, a já :)
turistická fotka: já a Mexico City :)

2 komentáře:

  1. Jaktože je ta mayská stéla a stromy kolem fialové??

    OdpovědětVymazat
  2. tyjo danco :D cekala bych nakej sofistikovanejsi dotaz :) bud je to tou aurou, kterou vysila ta kopie mayske stely :) nebo muj fotak proste nepobral ostre kontrasty :)

    OdpovědětVymazat