pátek 6. listopadu 2009

Día de Muertos (Morelia, Pátzcuaro)


Mexico je asi jedinou zemí, kde se slaví Svátek zesnulých (Día de Muertos) velmi originálním způsobem. Kromě toho, že se jedí čokoládové lebky (jak už jsem psala dřív - dneska jsem např. dostala v rámci výměny lebek i svojí vlastní, a půlku už sezobala :) se taky slaví přímo na hřbitovech. Dle doporučení jsme se vypravili do státu Michoacán, kde jsou údajně oslavy nejpestřejší. První den v Morelii jsme těmhle doporučením museli dát za pravdu - celé město vyzdobené obětními oltáři s oranžovými afrikány, oltáře byli i v každém hotelu i restauraci. Jde o to, že oltář je vždy zasvěcen zemřelému, a doplní jej obětiny - sladkosti, ovoce, pití a jídlo, které měl zemřelý rád, aby ,až se v noci ze 31.10. na 1.11. vrátí na zem mezi živé, měl co jíst a pít. Rodiny zůstávají celou noc na hřbitově bdělí, aby strávili tuhle noc s mrtvými.
My jsme se v sobotu přesunuli z koloniální Morelie do Pátzcuara, a navzdory všem varováním jsme hned našli hotel (španělé si sice mysleli, že to byl hotel, řekněme podivných mravů (proto, že byl jedinej volnej), ale já jsem nic podezřelýho (kromě horší úrovně) nezaznamenala :)
V sobotu jsme se vydali na ostrov Janitzio a vylezli na rozhlednu ve tvaru mexického prezidenta Morelose. Nutno dodat, že tahle rozhledna by v Evropě z bezpečnostního hlediska neprošla ani jako pouťová věž hrůzy. Druhý den jsme se spřáhli se skupinkou Španělů, což znamenalo nekonečné hodiny čekání - tenhle si jde koupit pinče pončo, tenhle jde na záchod, tenhle má hlad..ale nakonec jsme se dostali tam kam jsme měli (překvapivě), a já jako bonus pochytila španělštinu z jihu Španělska :)
Objektem našeho zájmu na nedělní večer se stalo městečko Tzintzuntzan. Pouťová atmosféra, zahrada konventu vyzdobená svíčkama, a krásně hutná náboženská atmosféra na hřbitově. Všechny hroby ozdobené oranžovými afrikány, svíčkami a dary mrtvým, doplněné mumláním otčenáše (nebo spíš zdrávasu, teď si tak vybavuju). Bohužel nemám moc fotek, protože mi bylo blbý fotit rodiny zesnulých, nebo používat cizí hrob jako stativ pro focení ve tmě. Ale zážitek to byl opravdu jedinečnej. Que viven los muertos! :)


katedrála v Morelii

ze soutěže oltářů - Morelie

"jako z psychedelického snu Willyho Wonka" Lonely Planet

cesta na ostrov Janitzio

Pátzcuaro - výhled ze střechy hotelu

Pátzcuaro - městečko a výhled na jezero

Tzintzuntzan - hřbitov

2 komentáře: