čtvrtek 22. října 2009

UNAM aneb architektonická vsuvka


Profesor z teorie architektury rozhodl, že musím vidět studio Luise Barragána, a univerzitní campus UNAM v DF. Tak jsme vyrazili ještě s jeho kamarádem architektem a synovcem - studentem architektury opět do hlavního města. Ve studiu Luise Barragána se nesmí fotit, ale za týden jedu na exkurzi po dalších jeho dílech, tak snad ňáký fotky nakonec budou.
Univerzitní campus UNAM je obrovskej komplex budov z různých období od 50.let, takže se dá dobře ukázat vývoj mexické architektury. A musím říct, že mě kampus příjemně překvapil, a to svojí architekturou na úrovni. A taky rozlehlostí. Kampus funguje jako město ve městě, a kromě studentského bydlení (kvůli studentským rebeliím v 6O. letech) má všechno na co si vzpomenete.
My v Čechách ani pořádnej kampus nemáme, o Vaduzu ani nemluvě :D, a ten náš tady v Toluce je taky úplnej pidižvík. Za zmínku rozhodně stojí univerzitní knihovna s nástěnejma malbama přípomínajícíma historii Mexika, a budova rektoriátu, o které Corbusier prohlásil, že se mu ňák nezdá měřítko, a umělec, který na tuhle budovu dělal nástěnné malby se pokusil několikrát zabít Trockého (na Stalinův rozkaz).
A taky jsem se dozvěděla, že Fidel a Che Guevara se seznámili v Mexiku, a že svoje vojenské oddíly cvičili pod naším vulkánem Nevado de Toluca :DD


jenom 2 cm tlustá skořepinová konstrukce od Španěla Felixe Candely - sloužila k pozorování kosmických paprsků či co

mexická krajinářská architektura - univerzitní park


nová budova muzea moderního umění
univerzitní knihovna - v pozadí budova rektorátu
další objekt v parku...grandiózní měřítka a spousta betonu - to je mexická architektura :)

Žádné komentáře:

Okomentovat