úterý 20. října 2009

Teotihuacán


Profesor z dějin architektury rozhodl, že Teotihuacán rozhodně musím vidět, a aniž bych se o to nějak zvlášť přičinila, v sobotu naložil mě a svého pětiletého synáčka, a vyrazili jsme na výlet.
Musím říct, že Teotihuacán mě ohromil. (Pro ty, co nevědí: jsou to pyramidy z let kolem 200 př. Kr., a neví se moc, kdo je postavil a za jakým účelem, protože Teotihuacové neměli písmo. Co se ví je, že to bylo obrovský město - na svou dobu velice vyvinutý, s chrámy, které se stavěli stupňovitě nad sebe - když jeden chrám dosloužil, postavil se nad něj další. I bydlení pro chudý vrstvy bylo extrémně luxusní, a v celým areálu fungoval důmyslnej odvodňovací systém. No a samozřejmě se provozovali lidské obětiny...uuuu!)
Posílám pár fotek na ukázku, ale vězte, že z fotek není vůbec vidět ta rozsáhlost a velkolepost, jakou areál působí in situ.
Pak profesor Gustavo řekl, že ještě musím vidět Acolman - jeden z prvních misionářskej klášterů v Mexiku, kterej vypadá spíš jako pevnost, ale uvnitř má nádhernej vnitřní dvůr, a z jeho zdí úplně dýchá atmosféra té doby.
Pak jsme jeli ještě do Tenotzotlánu, kde se nachází další klášter a muzeum Vireinatu (období, kdy Mexiku vládl jeden král v Mexiku a druhý ze Španělska - to znamená, že by se to logicky mělo psát Bireinat - jako "dvoukrálí", ale všude se to píše s "V", protože asi v minulosti někdo udělal chybu, a už se to tak přebralo - oni tady B a V vůbec neřešej, pro ně je to jedno a to samý. Ale pro nás Evropany vzdělané v latině je to hrubyce jak Vrno :)
Kromě oltářů až přezdobených zlatem jsou k vidění ukázky umění Tequitqui, které pochází z období, kdy se začínali stavět první koloniální stavby, které ale dělali indiáni, kteří uměli jen aztécké vzory, a klasické evropské nikdy neviděli. Tak je třeba křesťanskej kříž zdobenej indiánskejma motivama, nebo andělíčci jsou přičmoudlí jako indiáni. Fakt vtipný :)
pyramida Slunce...třetí největší pyramida na světě, druhá největší v Novém Světě
naštvaní novodobý aztékové, když jim hlídka zakázala provozovat obřad :)
tady jeden důkaz, jak mi roste háro - v pozadí pyramida Měsíce
obětovaní s náhrdelníkem z lidských zubů - a ještě se tomu smějou :)

augustiniánskej klášter Acolman
chtěli byste bydlet v DF? v pozadí je vidět jak město úplně požírá kopec...
Tenotzotlán - aneb je libo svést se na buvolovi...? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat