čtvrtek 15. října 2009

Alfeňique


Dneska dopoledne jsem měla schůzku s profesorem z Teorie architektury. Chtěl mi ukázat neoklasicistní budovu rektoriátu státní unverzity. Nechci se moc rozepisovat o architektuře, ale nejzajímavěší na tý budově bylo, že ačkoliv působila slohově dost jednotně, v podstatě jsme se dozvěděli, že většina věcí jsou pozdní úpravy, a některé (do kterých bych to vůbec neřekla) jsou třeba jen 2 roky staré. Pak jsme šli na střechu univerzity, kde jsou umístěné různé měřáky a přístroje na pozorování a předpověď počasí. Většina je z 19. stol., ještě se používají a údajně fungují přesněji než moderní počítačová technika.
V centru Tolucy začal festival s názvem Albeňique. Dalo by se říct, že jde o festival cukrovinek spojený s Día de los Muertos (Den zesnulých). Tudíž jediný motiv pro cukroví jsou lebky, kostlivci a hroby, a jednotliví obchodníci se předhánějí, kdo bude mít nápadnější ztvárnění nebo zdobení. Pro nás pro Evropany je to svým způsobem druh morbidního humoru, kanibalismus nebo zvrhlá zábava pro fanoušky heavy-metalu, ale pro Mexičany je to zakořeněná tradice, a všichni se spíš divěj, že pro mě je divný cucat čokoládový lízátko ve tvaru lebky :)

ta malá koule nahoře = přístroj, kde slunce vypaluje skrz tlustou lupu linku do papíru (netušim, k čemu může sloužit)

a tadyto slouží k pozorování mraků - uprostřed stojí týpek a hlásí: "mrak na H3" :D

a to už jsou slaďoučké lebečky a kostřičky :)

a tyhle se mi líbily nejvíc :)

lufa kanibal :)


2 komentáře:

  1. Ten přístroj na střeše je na měření délky slunečního svitu. Co je lehce vypálené tedy zahnědlé , tak v tu dobu svitilo slunce.
    Na té pásce za koulí jsou zapsané hodiny od kdy slunce vychází do kdy slunce zapadá. Zdánlivý pohyb slunce po obloze již vytvoří přerušovanou stopu, ze které se to vyčte.
    Ahoj máma Julie z Queretara

    OdpovědětVymazat
  2. přesně tak!
    já si to jen nevybavila takhle dopodrobna!!
    dobre ty!!! :)

    OdpovědětVymazat